Welkom op mijn blog!

Het is altijd leuk als je een berichtje achterlaat: ervaringen, opmerkingen, tips.....

zaterdag 21 augustus 2010

verjaardag

Vandaag wordt mijn moeder 80. De zenuwen van mijn vader zijn gekalmeerd: De mevrouw namens de parochie is immers geweest, dat scheelt!
Mijn zus doet de "ochtendshift". Ze treft mijn moeder aan met vette haren en stopt haar resoluut onder de douche. "Ik wist niet dat ik vandaag jarig was" verontschuldigde moeder zich.
's Middags ben ik er voor de tweede shift en tref mijn moeder aan met nog vochtig piekhaar...zo ken ik haar eigenlijk niet..
We hebben nieuwe kleding gekocht voor de jarige, die uiteraard gepast moet worden. Het is wat mijn dochter kritisch noemt: "best hippe kleding, die tuttig wordt omdat oma's die zo nodig dragen"
Ik kleed mijn moeder uit en zie haar broos klein lichaam, de rug krom, het lijf tenger. Een bh is niet nodig, een hemd uit jaar 0 volstaat.
Het nieuwe t-shirt xs valt ruim, het vestje geeft wat volume. Het oud-roze truitje bevalt, want zo zacht en warm...De shawl van fijn-breisel is het succesnummer. Ma is gelukkig. Als een gewillige baby laat ze zich uit en aankleden...het is een ontroerend tafereel zegt mijn man: "Jij,je moeder zo liefdevol verzorgen." Ik weet het, het is nieuw voor ons.....
Tot slot borstel ik haar haren. Wanneer ze me later uit zwaait vallen er zachte speelse lokken voor haar ogen, het staat haar goed.

2 opmerkingen:

  1. mooi ontroerend en verdrietig wat je schrijft. Haar zo verzorgen! je bent bij haar in contact, je kan iets doen met wat er is. in zo'n situatie voel ik me op t moment zelf blij, later verdrietig. de rollen zijn omgedraaid.
    Mijn moeder is ook dement, en niet meer thuis maar in een vepleeghuis. Mijn vader is 4 jaar geleden overleden. Lang voor zijn overlijden werd het hem al te zwaar haar verzorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Annemiek, dank je voor je reactie. Veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen